vrijdag 14-12-2018
.: Volleybaltraining » Trainen en coachen  :.
 
 Trainen en coachen
  • Nick heeft bij diverse volleybalverenigingen in Brabant en Limburg vele teams getraind en gecoacht. Van mini’s en jeugd tot volwassenen, volleybalscholen en rayonteams.
  • Twee maal inhoudelijk betrokken geweest bij organisatie van de Landelijke Jeugdkaderdag van de Nevobo (2003 en 2004).
  • In 2005 was Nick Bondscoach van het Nederlands Heren Zitvolleybalteam. Het EK in Duitsland leverde toen voor Nederland een zevende plaats op.
  • Nick heeft gedurende 7 seizoenen tweewekelijks de trainingen verzorgd voor: Kempentraining voor jeugd van 9 clubs.
  • Momenteel geeft Nick training bij Nuvoc, VC Bravo, ADC en op projectbasis bij diverse andere volleybalverenigingen.

Positief coachen

‘Wel winnen, hè!’ is de titel van de theatervoorstelling van Ewald van Kouwen, een van de oprichters van Stichting Positief Coachen. In 2010 heeft hij try-outs gegeven van deze voorstelling waarmee hij trainers en coaches in de sport probeert te inspireren om de kracht van positiviteit in te zetten. Vanaf maart 2011 organiseren de sportbonden, waaronder de wielrenunie, een theatertour door het hele land.

Stichting Positief Coachen ondersteunt sportverenigingen om aan een positieve clubcultuur te werken die structureel kan blijven bestaan. In zo’n cultuur ontwikkelen spelers zich beter (en zetten dus betere prestaties neer!) en haken ze minder snel af, en zijn vrijwilligers sneller bereid om actief te blijven of te worden. Dat versterkt niet alleen de sportclubs, maar geeft ook allerlei maatschappelijke effecten.

Ook volleybaltrainers kunnen veel baat hebben bij het programma. “Positief Coachen is een programma om sporters effectief te begeleiden. Het werkt in teamsporten maar ook individuele sporten”, aldus Ewald van Kouwen. “Het is onderbouwd met jarenlang wetenschappelijk onderzoek, wat het volgens mij uniek maakt. En is gestoeld op praktijkervaringen van topcoaches. Ook hier in Nederland. We hebben het gegoten in een aantrekkelijke vorm, denk aan die theatervoorstellingen, want we willen graag het grote publiek bereiken.”

Stichting Positief Coachen toont met onderzoek de effecten in de praktijk aan. Kernbegrippen van het programma, dat concrete tools kent, zijn: plezier en zelfvertrouwen. “Dat is vooral belangrijk om meer pubers binnenboord te houden. In Nederland worden miljoenen jonge kinderen lid van sportclubs maar haakt zo’n tweederde af voordat ze volwassen is! Dat heeft allerlei maatschappelijke gevolgen. Kinderen en jongeren die regelmatig bewegen zijn gezonder en doen het beter op school. Als ze in de structuur van een sportclub blijven, is de kans kleiner dat ze op straat hangen en overlast veroorzaken of zelfs het (semi-) criminele circuit ingaan. En ze krijgen via sport lessen mee waar ze de rest van hun leven iets aan hebben, zoals omgaan met winst en verlies, samenwerken in een groep of team, etc. Lessen die ze lastig op andere manieren meekrijgen. Via Positief Coachen leren ze bovendien over de kracht van positiviteit.”
 
Helpt het ook om agressie in de sport tegen te gaan? Ewald van Kouwen: “Zeker. Dat probleem speelt natuurlijk in de ene tak van sport meer dan in de andere. Via een omweg, het thema winnen, krijgen we dat wel degelijk voor elkaar. Verder merken we dat trainers vaak zitten te springen om tips hoe zij hun sporters effectief kunnen begeleiden. Positief Coachen geeft ze de handvatten, waardoor zij met plezier en zelfvertrouwen hun taak kunnen uitoefenen. En als meer jongeren lid van de sportclub blijven, komen daar ongetwijfeld ook vrijwilligers uit voort!”
 
Stichting Positief Coachen geeft in Nederland en Vlaanderen breed bekendheid aan het programma, via onder andere boeken, videocursussen, theatersessies en opleidingen bij sportclubs. En zet - samen met partners - projecten op om in een gemeente of regio aan verenigingen zo’n opleiding Positief Coachen aan te bieden. De stichting werkt samen met partijen als sportbonden, Sportservice, Sportkanjers, eredivisievoetbalclubs, provincies/gemeenten en onderwijsinstellingen. Kijk voor meer informatie op www.positiefcoachen.nl.

 

 Afdrukken   
© 2007-14 Nick de Wild  : Website door B-Smart Web Solutions : Gebruiksovereenkomst : Inloggen